​Tájékoztató Szülők részére!

A kompetenciamérés céljai:
A 6. és 8. évfolyam tesztjei olyan matematikai és szövegértési eszköztudást mérő feladatokból állnak, amelyek elsősorban nem az iskolai tanterv konkrét megvalósulását, hanem a tanulóknak azt a képességét mérik, hogy a tanultakat hogyan tudják alkalmazni valódi problémák, helyzetek megoldásában. Ezen évfolyamok esetében kétféle – „A" és „B" – tesztfüzet készült, amelyeken belül négy, egyenként 45 perces egységbe rendezve találhatók a matematika- és a szövegértési feladatok. Egy tanuló csak egyféle („A" vagy „B") tesztfüzetet tölt ki.

A mérés időpontja:
 A mérés napja 2018. május 23. (szerda)
 Kezdési időpont: 8 óra
 Gyülekezés: ½ 8 - ¾ 8 között az iskola udvarán
Terembeosztás a mérés idején:
 157-es terem: 6.a
 158-es terem: 6.b
 159-as terem: 6.m
 160-as terem: 8.a
 161-es terem: 8.m
 251-es terem: 8.b

A mérés napja tanítási napnak minősül, melyet az érintett tanulók a mérésben való részvétellel teljesítenek.

A felmérés rövid ismertetése
 Az ország összes iskolájának minden telephelyén minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanuló az erre kiképzett felmérésvezetők irányításával és felügyeletével, azonos időpontban és azonos körülmények között írja meg a tesztet.
A 6., 8., és 10. évfolyamokon négyszer 45 perc alatt matematikai és szövegértési tesztet oldanak meg.

A tanulóknak a matematikateszt megoldásához szükségük lesz vonalzóra és számológépre (6. és 8. évfolyam), ezeket az eszközöket és toll(ak)at hozzanak magukkal a tesztírás idejére.

A felmérés része a Tanulói kérdőív is, amelyet a tanulónak a mérés megírását követően osztunk ki. Kérjük Önöket, hogy a kérdőívet a tanulóval együtt töltsék ki otthon!
A Tanulói kérdőív célja, hogy országosan és iskolai szinten egyaránt elemezni lehessen a tanulók szociokulturális hátterének és mért teljesítményének összefüggését.
 Az adatok feldolgozása során az Oktatási Hivatal csak a tanulók mérési azonosítóját ismeri, személyes adataikat nem. A Tanulói kérdőívben közölt adatok az egyéni elemzésekben nem jelennek meg.

A kérdőívek kitöltése a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos!
Kitöltése önkéntes! Legkésőbb péntekig (2018. 05. 25.) vissza kell hozni!

A mérés megkezdése előtt a tanuló egy Névkártyát kap, mely a tanuló mérési azonosítóját tartalmazza. Ez a tanuló tulajdona marad. A tanuló nevét és a Mérési azonosító összekapcsolását a továbbiakban csak az iskola tudja elvégezni.
 2019. február 28-tól a https://www.kir.hu/okmfit honlapon elérhető lesz az Országos jelentés, valamint a Fenntartói, Iskolai és Telephelyi jelentések, amelyek a fenntartó, iskola és telephely eredményeit ismertetik országos és rétegadatokhoz viszonyítva. Ugyanezen a honlapon a tanulók, szüleik és intézményeik a mérési azonosító birtokában hozzáférhetnek a tanulói szintű eredményekhez is.
 Emellett a teljes adatfeldolgozást követően a hazai szaksajtóban és különböző tanulmánykötetekben jelennek meg a mérés eredményei, tapasztalatai.

Makó, 2018. május 18.

Üdvözlettel:
Vörösné Hős Erika
Mérési koordinátor