Kecske Kupa Csapatverseny I. forduló

​VII. Kecske Kupa Csapatverseny

A Mategye Alapítvány harmadik éve rendezi meg ezt a rendhagyó szabályrendszerrel rendelkező matematikaversenyt. Egy osztályunk a kezdetektől részt vett a versenyen és az ő beszámolóik, élményeik alapján ebben a tanévben minden felsős évfolyamunkról volt több nevező csapat. Összesen 10 csapat, 40 tanuló indult a versenyen.

Az újszerű szabályok:
A versenyen a matematikai feladatokat négy témába sorolták, témánként 8 feladatot lehet megoldani. Mindegyik feladat megoldása egy pozitív egész szám. A csapatoknak csak ezt a számot kell megadni, a feladatok megoldását nem kell indokolni. A verseny kezdetén a csapatok a négy (különböző színű lapon lévő) téma első feladatait kapják meg. Amennyiben a csapat tagjai egy feladatot megoldottak, akkor azt be lehet mutatni a feladatlap színével megegyező színű asztalnál lévő zsűrinek. Itt először a csapat QR-kódját kell leolvastatni, majd a megoldást beíratni. Ha a feladat megoldása megegyezik a zsűrinél lévő megoldással, akkor a csapat megkapja a feladatra járó pontot, és utána a zsűri mellett lévő asztalnál megkapja ennek a témának a következő feladatát. Ha a bemutatott feladat megoldása nem azonos a zsűrinél lévő megoldással, akkor a csapat a megoldásra −1 pontot kap. Ebben az esetben a csapat a feladatot újra megoldhatja vagy elpasszolhatja. Ha az újra megoldást választják, akkor nem kaphatnak új feladatot. Ha a passzolást választják, akkor erre a feladatra az addig szerzett negatív pontszámot kapják, és kérhetik a téma következő feladatát. Egy feladatra legfeljebb hat választ lehet adni, a hatodik rossz válasz után a csapat −6 pontot kap, és megkapja a következő feladatot. A versenyen vannak olyan feladatok, amelyeknek nem a helyes megoldása van a zsűrinél. (Ezek száma legfeljebb 4 lehet.) Erre a csapatoknak kell rájönni. Az ilyen feladatokat minél előbb célszerű elpasszolni, mert különben nagyon sokszor kaphat a csapat –1 pontot.

Az 1. forduló november 23-án volt, a 15 választható helyszín közül iskolánk Kiskunfélegyházára utazott. A lebonyolításhoz folyamatos internetkapcsolatra van szükség, voltak technikai nehézségek, és a lebonyolításban adódtak problémák. Ezek úgy gondolom, a bonyolult szabályrendszernek és a szervezők rutintalanságának volt betudható. Mégis a felkészítő tanároknak és a résztvevő gyerekeknek is tetszik a verseny újszerűsége, pörgős, játékos hangulata.

A 2. forduló után (mely március 23-án lesz), a két fordulóban szerzett pontok összege alapján dől el, hogy melyik csapat jut a döntőbe.

Az országban összesen 4 évfolyamon, 15 helyszínen 1021 csapat vett részt.

Az 1. forduló alapján

a versenyhelyszínen elért 1. helyezettként döntőesélyes:

Négyzetgyökerek (7.m, Katona Márk, Lipták Botond, Silye Zoltán, Szűcs Bence Áron)

Matokosok (8.m, Nagy Csanád, Pásztor Viktória Blanka, Pulics Martin, Varga Dóra)

pontszám alapján döntőesélyes:

Tornádó 4-es (5.m, Börcsök Bende Keve, K. Kis Dávid, Takács Tamás, Zelizi Gergő Kristóf)

Bízunk benne, hogy a felsorolt csapatok a 2. fordulóban megőrzik helyüket és további csapatok zárkóznak fel hozzájuk és minél nagyobb számban vehetünk részt Kecskeméten, májusban a döntőn.