Programok 2021-2022

„Nem vagyunk cukorból”

​Szeptember utolsó hétfőjén, 27-én az osztályunk élt egy lehetőséggel, hogy lemehet a Maros-partra a Juhász Gyula Református Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola nagyszabású pályaorientációs napjára. Egyrészt 7.-esként már bennünket is foglalkoztat a továbbtanulás, másrészt érdekesnek ígérkeztek a programok, így az osztály nagy örömmel várta ezt a napot. Rajtunk kívül még 4 osztály vett részt az eseményen az iskolából, ki gyalog, ki kisvonattal ment, de mi biciklivel szeretünk közlekedni, most is így tettünk.

Az indulás előtt szomorúan láttuk, hogy egy kicsit elkezdett cseperegni az eső. Viszont az osztályban elhangzott egy bölcs mondat: „Nem vagyunk cukorból!" Ekkor felkerekedtünk az első óra után, és elindultunk. A biciklivel letekertünk a partig, beraktuk a járgányokat a Zöldház alá. A Kalandpartra érve rögtön láthattuk, hogy óriási rendezvény lesz, hiszen tele volt a part előre kialakított helyszínekkel, rajtunk kívül már sok csoport a helyszínen volt, szólt a zene és a sziréna is: hol egy rendőr-, hol egy tűzoltóautóból. Igazán színes kavalkád fogadott bennünket.

Két nagyon kedves végzős lány várt minket, ők lettek a mi vezetőink, a náluk lévő térképen látszott, hogy 19 különböző helyszínre is elmehetünk. A legelső program egy nagyon mókás játék volt. Hosszú lufikat kaptunk és ki kellett lyukasztani a másikét. Ez a játék megalapozta a jó hangulatot, s bár várható volt, hogy nem ússzuk meg eső nélkül, a kedvünket nem szeghette semmi. Innen tovább haladhattunk a következő helyszínekre.

Volt egy aerobicos bemutató, amin mi is részt vettünk - még a fiúk is - mozgással folytattuk a napot. Később is volt még közös torna, de akkor éppen az újraélesztést néztük meg egy sátorban. Megfigyeltük egy mentőautó belsejét, beülhettünk és szirénázhattunk is a rendőrautóban. Egy hőkamerát is láthattunk, amelynek igen érdekes volt az irányítása. Amikor felfelé húztuk akkor lefelé, ha lefelé akkor felfelé mozdult. Valamint, ha az irányítókart megtekertük, akkor gyorsabban mozgott. Eközben a csoport másik fele a tűzoltóruhát is felvehette, és mindenféle fegyvert kipróbálhatott.

Végigmehettünk a kalandpálya egy kis részén, amelyet egy nagy fazék megkongatásával zártunk. A kalandpálya mellett volt a kötélhúzás, amelyben szorosabbnál szorosabb versenyek zajlottak az osztály változatosan összeállt csoportjai között. Ekkor elég rendesen kezdett esni az eső, így inkább behúzódtunk a sátorba.

A sátorban gyermekgondozási bemutatót tekinthettünk meg, a babamasszázs, masszázs és csecsemőgondozás volt a középpontban. Ezután önvédelmi, kutyás majd rendőr- és tűzoltó bemutatók következtek. A rendőrbemutatóban megnézhettük, hogy a rendőrök hogyan bánnak azokkal az emberekkel, akik ellenkeznek a parancsaikkal. Büszkék voltunk, hogy egyik osztálytársunk apukája a „főszereplők" között volt. A tűzoltóbemutatón megtekinthettük, hogy hogyan szabadítják ki az autóbaleset áldozatait, szerelnek szét egy autót.

Majd az események csúcspontjaként a felgyújtott autó eloltását is láthattuk. A legvégén egy magasba emelkedő tűzoltóautó tetejéről cukorkaeső hullott. Az osztályunk helyt állt, mert semmilyen eső nem tántorította el attól, hogy jól érezze magát.

A jelen lévő rendőrök, tűzoltók, egészségügyi dolgozók, és az iskola tanárai nagyon kedvesek, felkészültek és lelkesek voltak, mindent megtettek azért, hogy megismerjük ezeket a szakmákat.

Mindezek után az osztály élményekkel és ajándékokkal telve indult vissza az iskolába. 😊 Nagyon jól éreztük magunkat!