„Dicső híre-neve fönnmarad örökre”

„Dicső híre-neve fönnmarad örökre" – Kárpát-medencei döntő

„Dicső híre-neve fönnmarad örökre" címmel Arany János életét és pályafutását feldolgozó irodalmi, történelmi és művészettörténeti versenyt hirdetett 2017 januárjában Lakitelek Népfőiskola, Lakiteleki Eötvös Iskola és a Keresztény Élet hetilap szerkesztősége. A felhívás az újság hasábjain és a közmédiában is megjelent.

A versenyre anyaországi és erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, valamint délvidéki általános és középiskolás fiatalok háromfős csapatai jelentkezhettek.

A csapatok a vetélkedő feladatait 2017. február 5-től kéthetente a Keresztény Élet hasábjain olvashatták.

A három írásbeli fordulóban számos kreatív feladatot kellett megoldani a költő életéről és koráról a csapatoknak. Ezek alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő 23 csapat kapott meghívást a középdöntőre, melyet méltó környezetben, a Lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házában rendeztek. 2017. április 6-án a délutáni középdöntőből 12 csapat juthatott tovább a 7-ei döntőbe.

A Kálvin Téri Ref. Ált. Iskolát a TRI-JÓ csapat képviselte, akik a középdöntőből a legjobb eredménnyel jutottak tovább. A középdöntő estéje azonban tartogatott meglepetést, ugyanis miután este fél kilenc táján kiderült a továbbjutás, még egy kreatív feladatot is el kellett készíteni a másnapi döntőre: egy kisorsolt Arany-mű előadását, dramatizálását, így az éjszaka egy része is munkával telt a csapat tagjainak.

Pénteken a több mint 4 órás, „maratoni" versenyen a csapatoknak változatos módon kellett számot adniuk tudásukról, felkészültségükről. Iskolánk csapata végig kiválóan szerepelve, meggyőző magabiztossággal megnyerte a versenyt.

Az I. helyezett csapat tagjai: Farkas Eszter, Hajnal Fanni, Zsikai Zsófia (8.m osztályos tanulók) és felkészítőjük: Kovácsné Bodzsár Zsuzsa az oklevél mellé értékes könyvjutalmat kaptak, valamint részt vehetnek azon a Lezsák Sándor - a verseny fő védnöke, az Országgyűlés alelnöke - által vezetett kiránduláson, amelyet 2017 nyarán Arany János életútjának főbb állomásaira szerveznek.

A győztesekkel a Magyar Televízió is készített helyszíni riportot.

Gratulálunk a kiváló eredményhez!