KerekEmese Kárpát-medencei döntő

KerekEmese Kárpát-medencei döntő Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 11 éve hirdeti meg a rendkívül népszerű vetélkedősorozatot, amely színvonalas megmérettetésre hívja a határon innen és túl élő magyar gyerekeket. Céljuk múltunk, történelmünk, hagyományaink és természeti kincseink megismerése. A feladatok sokszínűek, olyan ismeretszerzésre ösztönzik a gyerekeket, melyek tanórán kívüli kutatómunkát, találékonyságot és színes képzelőerőt igényelnek. Mivel iskolánk fontosnak tartja ezeket az értékeket, évek óta neveznek csapataink a vetélkedőre.

Az október óta tartó munka eredményeként 4 csapatunk is meghívást kapott a 2017. április 29-én megrendezett döntőre. Ide azok a csapatok juthattak be, akik az első 3 forduló rengeteg munkával járó fordulóiban olyan magas pontszámot értek el, hogy a 12-12 behívott csapatba kerültek.

A csapatok két kategóriában: Magonc - 5-6. osztály és Csemete - 7-8. osztály mérték össze tudásukat, kreativitásukat, ügyességüket a 14 állomásból álló döntőn.

Iskolánk mindkét kategóriában szép eredményt ért el, ahogy az aznapi sajtóhír címe közölte: Makói diadal született a KerekEmese vetélkedőn (a teljes cikk alul), hiszen mindkét kategóriában iskolánk csapata nyert. 5 napos táborozási lehetőséget, ezen kívül értékes tárgynyereményeket is kaptak a diákok és a felkészítők.

Eredmények:

Csemete 1. hely
Táltos csapat: Farkas Eszter, Vizhányó Gréta, Zsikai Zsófia, Hajnal Fanni 8.m osztályosok, felk.: Kovácsné Bodzsár Zsuzsa

Magonc 1. hely
Sámán csapat: Faragó Marcell, Nagy-Molnár Zoárd, Pulics Martin, Mészáros Barnabás 6.m osztályosok, felk.: Kovácsné Bodzsár Zsuzsa

Magonc 7. hely
Vadász kvartett csapat: Katona Márk, Lewis Richárd, Silye Zoltán, Pásztor Márton 5.m osztályosok, felk.: Pálhidai Lászlóné

Magonc 10. hely:
Háló Alexandra, Nagy Csanád, Varga Dóra, Baróczi Bence 6.m osztály, felk.: Kovácsné Bodzsár Zsuzsa

Gratulálunk a kiváló eredményhez!

 

Az intereneten megjelent sajtóhír:

Makói diadal született a KerekEmese vetélkedőn

Két korcsoportban összesen huszonnégy csapat mérte össze tudását, ügyességét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark által rendezett KerekEmese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozaton. Mindkét korcsoportban makói fiatalok diadalával zárult a verseny, a Sámánok és a Táltosok bizonyultak a legjobbnak.

Már 2006 óta minden évben megrendezi az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) a KerekEmese vetélkedősorozatot. A versenyt a környezettudatosság, a hagyományok tisztelete és ápolása, a tanulók szemléletének tágítása és az iskolai oktató-nevelő munka támogatása hívták életre. Az idei évben mintegy 140 csapat jelentkezett, majdnem 600 versenyzővel, határainkon innen és túlról, többek között a Felvidék, Délvidék és Erdély települései is megmérettették magukat. A kérdések zöme idén a 19. századhoz kapcsolódtak, mellette természetismereti és művészeti témájú kérdésekre is válaszolniuk kellett a fiataloknak. A vetélkedősorozathoz kreatív feladatok is kapcsolódtak, az elkészült műveket az emlékparkban az idény végéig tekinthetik meg a látogatók.

Kardos Tamás, az ÓNTE múzeumpedagógia csoportvezetője elmondta, a hideg, borongós időjárás sem szegte kedvét a fiataloknak, akik ezúttal a rotunda és a látogatóközpont tereiben teljesítették a feladatokat. „Az első helyezést a magonc kategóriában, vagyis az 5-6. osztályosok versenyében a Sámán csapat nyerte Makóról, míg a 7-8-osok korosztályában, azaz a csemeték közül szintén a hagymaváros csapata diadalmaskodott, a Táltosok bizonyultak a legjobban" – ismertette az eredményeket. A verseny szoros volt, mindössze 1-1 ponton nyúlt a győzelem. Kardos Tamás hangsúlyozta, azok, akik bekerültek a 12-12 döntős csapatba, már mindenképpen nyertek. Mint mondta, ezek a fiatalok iskolai teendőik mellett nagy pluszfeladatot vállalnak magukra azzal, hogy felkészülnek és megoldják a három forduló feladatait.

Mivel sok támogatót sikerült idén megnyerni a KerekEmese vetélkedőhöz, minden csapat ajándékokkal távozott, a két korcsoportban az első helyezett pedig a nyáron egy táborban vehet részt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A tudáspróba eddig mintegy 6000 diákot szólított meg határainkon innen és túl.