Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntő

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny XX. Kárpát-medencei döntő

A verseny a legnagyobb magyarverseny a Kárpát-medencében. Ahhoz, hogy valaki ide eljusson, szinte egész évben készülnie kell, hiszen előbb a válogató fordulón (novemberben) kell úgy teljesítenie, hogy a megyei legjobbak közé kerülhessen, majd a megyeit (március) meg kell nyerni, mivel csak az elsők jutnak a döntőbe.

2017. május 20-án rendezték meg a verseny XX. jubileumi Kárpát-medencei döntőjét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Trefort-kertben. A versenyt 20 éve a Magyar Nyelvtudományi Társaság szervezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának szakmai támogatásával. A versenyen hagyományosan Magyarország és öt határon túli magyarlakta terület felső tagozatos tanulói vesznek részt.

A helyesírási verseny jubileumi Kárpát-medencei döntőjét szombaton dr. Horváth Krisztina dékánhelyettes asszony nyitotta meg a Gólyavárban. Majd Schanda Tamás János, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Gloviczki Zoltán az Oktatási Hivatal elnöke és dr. Kiss Jenő, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke mondott köszöntőt.

Ezután átadták a Simonyi Zsigmond-serlegeket a legjobb tehetséggondozó iskoláknak. Ebben az évben 4 iskola kapta meg ezt a nívós díjat, köztük iskolánk, a Kálvin Téri Református Általános Iskola, mely a 2. iskola a megyében, aki verseny történetében ezt a díjat kiérdemelte.

Mivel a serleget az eddig a döntőbe jutott diákok érdemelték ki, álljon itt a nevük köszönetképpen kitartó szorgalmukért:

  • Fehér Rebeka Anna
  • Pipis Panna (két alkalommal)
  • Suba Evelin
  • Farkas Eszter (két alkalommal)
  • Varga Boglárka

(felk. Kovácsné Bodzsár Zsuzsa)

Évfolyamonként 36 tanuló versenyzett. Iskolánkat két tanuló is képviselte, akik nagyon szép teljesítménnyel végeztek a mezőny első harmadában:

Varga Boglárka 6.m osztályos 94 %-kal a 11. helyen, Farkas Eszter 8.m osztályos 94,5 %-kal a 14. helyen végzett.  A tanulók és felkészítők értékes jutalomban részesültek, ugyanis ezen a versenyen minden résztvevő díjazott, hiszen a bejutás is óriási teljesítménynek számít.

Gratulálunk!