Országos történelem és műveltségi vetélkedő döntő

„A Hunyadiak kora" - országos történelem és műveltségi vetélkedő országos döntő

2017. május 25-én került sor a „A Hunyadiak kora" - Magyarország története a XV. században címmel az országos komplex történelem és műveltségi vetélkedő döntőjére Debrecenben. Az EMMI és az Országos Tehetségprogram által támogatott versenyre az írásbeli fordulókban legjobban teljesítő 13 csapat kapott meghívást. Az első két fordulóban novembertől sok kutatómunkát és kreativitást igénylő feladatokat kellett megoldani a csapatoknak. Ebben az évben különösen nehéz volt a bejutás a feladatok összetettsége miatt, de iskolánkból két csapat is bejutott a döntőre.

A több mint 6 órás döntőn 16 különböző feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak, többek között drámajáték (egy Hunyadi-történet dramatizálása és előadása), térkép, festmények, életrajzok, zene, természettudomány, tudománytörténet, rejtvények, irodalom, építészet, történelem témakörben a Hunyadik korából, ill. a megadott kötelező olvasmányból is feladatsort kellett megoldani. Készülni a megadott 6 szakirodalomból, a forgalomban lévő történelemkönyvekből, 3 dokumentumfilmből, kötelező olvasmányból és a megadott tudományos folyóiratokból kellett. A nagyon sokrétű felkészültséget, kitartást és kreativitást igénylő versenyen az iskolánkat képviselő mindkét csapat kiválóan teljesített, a dobogón végeztek:

1. hely Fehér Holló csapat:

Farkas Eszter, Varga Zita, Vizhányó Gréta, Zsikai Zsófia

3. hely Hagymatikum csapat:

Borka Fanni, Hajnal Fanni, Juhász Adél, Vörös Lili

Mindkét dobogós csapat 8.m osztályos tanulókból állt össze. A csapat felkészítője, Kovácsné Bodzsár Zsuzsa kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért oklevelet és jutalomkönyvet vehetett át, és a verseny eddigi 12 éves történelmében nyújtott egy évtizedes kimagasló eredményességéért különdíjban is részesítette a zsűri, melyhez oklevél, könyv- és tárgyjutalom járt. A gyerekek munkáját is értékes könyv- és tárgyjutalmakkal díjazta a zsűri. Külön méltatta a zsűri a szóbeli produkciók magas színvonalát.

Gratulálunk!