Trianon Vetélkedő

​„ITT ÉLNED, HALNOD KELL" – Kárpát-medencei döntő

2019. április 11-12.

TRIANON VETÉLKEDŐ 2019

„ITT ÉLNED, HALNOD KELL" címmel került kiírásra a Trianoni békediktátum 100. évfordulójához közeledve a rendezvények sorát megnyitó Kárpát-medencei komplex verseny. A játékra anyaországi és határainkon túl élő fiatalok 3 fős csapatait várták.
A verseny védnökei: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője.
A csapatok a vetélkedő 3 feladatsorát 2019 januárjától kéthetente kapták meg, és mindössze 9 nap alatt kellett ezeket megoldani. Ezek nagyobb része kutatást, kreativitást, véleményalkotást igénylő feladat volt, mindhárom fordulóban helytörténeti feladat is várt a versenyzőkre. A 3 forduló beküldött megoldási anyaga több mint 60 oldal volt.
A három írásbeli forduló alapján a korcsoportjában legjobb eredményt elérő 22 csapat kapott meghívást a 2019. április 11-én megrendezett középdöntőre. Iskolánk Csanád csapata a 4. legjobb eredménnyel került a középdöntőbe.
2019. április 11-én délután került sor az első megmérettetésre, az írásbeli fordulóra, ahol a trianoni béke előzményei, hatása, ország- és szakirodalom-ismeret mellett komoly irodalmi, magyar történelmi és földrajzi ismeretekről is számot kellett adni. csapatunk a 3. legjobb eredménnyel bejutott a másnapi döntőre. A késő esti eredményhirdetés után még meglepetés is várt ránk, másnapra még két kreatív feladatot is meg kellett oldani. Hosszú, próbával és felkészüléssel teli éjszaka várt a versenyzőkre.
A legjobb 12 csapat 12-én 9-től 13 óráig mérte össze tudását egy nagyon izgalmas, fordulatos, és változatos szóbeli fordulón a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey-házában.
Csapatunk kiváló felkészültséggel, példamutató csapatmunkával még tudott javítani az eredményén, és az előkelő 2. helyen végzett. A zsűrielnök és a fővédnök is zárszavában kiemelte a csapat kiváló előadását, ami a zsűri és a felnőtt nézők mellett a versenytársak elismerését is elnyerte.
A könyvjutalmakon kívül az első három csapat 2019 nyarán részt vehet egy trianonhoz kapcsolódó 3 napos kiránduláson.

A Csanád csapat tagjai: Baróczi Bence, Harsányi Regina, Nagy Csanád 8.m osztályos tanulók, felkészítő nevelő: Kovácsné Bodzsár Zsuzsa.

A versenyről a Magyar Televízió is készített helyszíni beszámolót.
Gratulálunk a kiváló eredményhez!