„A kétfejű sas hatalmában”

„A kétfejű sas hatalmában” – Magyarország a XVIII. században

Országos történelem és műveltségi vetélkedő döntő

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola „A kétfejű sas hatalmában” – Magyarország a XVIII. században címmel országos komplex történelem és műveltségi vetélkedőt hirdetett 2018 őszén a következő intézmények támogatásával:

A verseny minden évben – az idén immár 17. éve más témát dolgoz fel, 2018/19-ben a 18. század története, kultúrája, tudomány- és zenetörténete került a középpontba, különös hangsúlyt kapott benne a Rákóczi-szabadságharc. A verseny célja a NAT több műveltségterületét átfogó, széleskörű - elsősorban történelmi – ismeretszerzés, emellett betekintés az adott korszak irodalmi és művészeti életébe, a tudomány és technika XVIII. századi fejlődésébe. Cél továbbá a tanulók történelmi ismereteinek bővítése, kreativitásuk, történelmi gondolkodásuk fejlesztése, informatikai eszközök - számítógép, internet - konstruktív alkalmazása, önálló kutatómunkára nevelés.

Az első két fordulóban novembertől sok kutatómunkát és kreativitást igénylő feladatot kellett megoldani a csapatoknak. Az írásbeli fordulók alapján 12 csapat vehetett részt az országos megmérettetésen, és egyedüliként a mezőnyben a mi iskolánkat két csapat is képviselhette.

A közel 6 órás döntőn 16 különböző feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak. Többek között: drámajáték (egyik csapatunk az ónodi véres napot jelenítette meg, a másik a makói kötődésű Kelemen László életéből játszott el történetet), térkép, festmények, életrajzok, zene, természettudomány, tudománytörténet, rejtvények, irodalom, építészet, történelem témakörben, ill. a megadott kötelező olvasmányból (Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya) is szövegértő feladatsort kellett megoldani. Készülni a megadott szakirodalomból, a forgalomban lévő történelemkönyvekből, 4 dokumentumfilmből, kötelező olvasmányból és a megadott tudományos folyóiratokból kellett. A nagyon sokrétű felkészültséget, kitartást és kreativitást igénylő versenyen az iskolánkat képviselő mindkét csapat kiválóan teljesített, és minden feladattípusban jól megállta a helyét, így tudtak az élre kerülni:

1. hely Pro Libertate csapat:
Harsányi Regina, Pásztor Viktória Blanka, Baróczi Bence, Nagy Csanád

2. hely Pro Patria csapat:
Varga Boglárka, Zelizi Kata, Pulics Martin, Sonkovits Árpád

Mindkét dobogós csapat 8.m osztályos tanulókból állt össze. A gyerekek munkáját is értékes könyv- és tárgyjutalmakkal díjazta a zsűri. Külön méltatták a szóbeli produkciók (bemutatkozó vers, drámajáték) magas színvonalát, csak a mi két csapatunk kapott maximális pontszámot a jelenetre.

A csapatok felkészítője: Kovácsné Bodzsár Zsuzsa kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért oklevelet és jutalomkönyvet vehetett át.

Gratulálunk!

Köszönjük Pásztor Vilmos nagyvonalú támogatását, mellyel a városról és iskoláról készített kiállításunkhoz járult hozzá.